Charlie Hebdo pobuřuje kontroverzní satirou i rok po teroristickém útoku na svou redakci

Charlie HebdoDnes je to přesně rok od teroristického útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo. Už včera vydal list očekávané výroční číslo o nákladu téměř milion výtisků, na jehož titulní straně je zobrazený Bůh ozbrojený jako terorista, za což musel časopis čelit kritice Vatikánu. V úterý odhalil v Paříži francouzský prezident François Hollande celkem tři pamětní desky sedmnácti obětem útoků, ta na zdi bývalé redakce satirického časopisu ovšem musela být opět zahalená kvůli chybě ve jméně jednoho karikaturisty.

Dvojité vydání s 32 stranami místo obvyklých 16 obsahuje kromě příspěvků současných autorů a poselství několika významných osobností i kresby redaktorů zabitých při útoku známých pod jmény a přezdívkami Charb, Wolinski, Tignous, Cabu a Honoré. Vydání o téměř milionovém nákladu je dostupné nejen ve Francii, ale i v zahraničí. Kontroverzní obálka zvlášního čísla, která zobrazuje křesťanského Boha pokrytého krví s kalašnikovem na zádech a kromě názvu časopisu obsahuje i výrok: „Rok poté: Vrah je stále na útěku.,“ vyvolala kritiku Vatikánu.

Památku celkem sedmnácti obětí teroristických útoků z ledna loňského roku, z nichž bylo celkem dvanáct zaměstnanců Cherlie Hebdo, uctil v úterý odhalením celkem tří pamětních desek v Paříži i francouzský prezident François Hollande. Ty připomínají atentát na redakci satirického časopisu, zabití policisty, který se snažil útočníky zastavit, a útok na košer lahůdkářství na východě hlavního města Francie. Deska v ulici Nicolas-Appert u bývalého sídla Charlie Hebdo musela být kvůli chybě ve jméně mrtvého redaktora Georgese Wolinského znovu zahalena a následně vyměněna.

Při teroristickém útoku z 7. ledna 2015 zemřelo dvanáct zaměstnanců satirického listu včetně šéfredaktora Stéphana Charbonniera. Redakci po útocích opustilo několik členů včetně sloupkaře Patricka Pellouxe a karikaturisty Luze. Ten navrhl obálku prvního čísla vydaného po atentátu, která zobrazovala plačícího Mohameda. Náklad čísla byl sedm milionů výtisků.

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo začal vycházet už v roce 1970. V roce 1981 zanikl, avšak v roce 1992 byl opět obnoven. Je silně protináboženský a levicově orientovaný. Publikuje zejména kreslené vtipy a seriály, fejetony a zprávy ze světa politiky a kultury. Karikatury publikované v časopise vyvolávají často rozporuplné reakce. Před pár měsíci čelil list kritice za zveřejnění karikatury tříletého utonulého syrského migranta Ajlana Kurdího, jehož tělo se našlo na pláži v Turecku. V Rusku zase vyvolali pohoršení dvě karikatury znázorňující pád ruského letadla na Sinajském poloostrově, který se odehrál loni v listopadu. V letadle zemřelo celkem 224 lidí a později se zjistilo, že se jednalo o další teroristický útok, ke kterému se přihlásila organizace Islámský stát.

Přidat komentář